Vaste hypotheekrente vergelijken

Vaste hypotheekrente vergelijken

Bij het afsluiten van een hypotheek kan er een keuze worden gemaakt voor het vastzetten van de hypotheekrente voor een bepaalde periode. Aangezien er ook bij de vaste hypotheekrente aanzienlijke verschillen kunnen bestaan bij de diverse aanbieders van hypotheken is het raadzaam om de vaste hypotheekrente te vergelijken. Om een zinvolle vergelijking te kunnen maken van de vaste hypotheekrente is het handig om eerst meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden met betrekking tot de vaste hypotheekrente. Onderstaande informatie kan dan ook gebruikt worden om de vaste hypotheekrente te vergelijken door de berekening uit te voeren, zodat er inzicht ontstaat in de verschillen.

 

 

Vaste hypotheekrente

De hypotheekrente is vastgesteld op basis van de geldende marktrente en is een vaste hypotheekrente als deze gedurende de overeengekomen periode ongewijzigd blijft. De geldende marktrente komt op basis van een aantal factoren tot stand, waarbij marktwerking een belangrijke rol speelt. Banken en andere financiële instellingen lenen en verkopen elkaar namelijk geld, waardoor de rente altijd aan verandering onderhevig is. Bij een vaste hypotheekrente is er ook invloed op de hoogte van de rente als gevolg van het zogenaamde risico van de hypotheek. Bij een vaste hypotheekrente zijn er verschillende perioden, die kan variëren van een jaar, twee jaar, vijf jaar, tien jaar tot zelfs twintig of dertig jaar. Hoe langer de periode, hoe hoger de vaste hypotheekrente zal zijn. De hypotheekrente vergelijken op basis van verschillende vaste periode zal financieel inzicht bieden in de verschillen en uw mogelijkheden. Na afloop van de periode van vaste hypotheekrente kan de consument opnieuw kiezen voor het vastzetten van de dan geldende rente voor een bepaalde periode.

Voordelen vaste hypotheekrente

Een van de voordelen van een vaste hypotheekrente is dat men gedurende de vastgestelde rentevaste periode steeds zekerheid over de hoogte van de te betalen maandlasten. Als de hypotheekrente in de rentevaste periode stijgt, dan heeft dat geen invloed op de hoogte van de maandlasten, zoals dat wel het geval zal zijn bij een variabele hypotheekrente.

Vaste hypotheekrente vergelijken

De vaste hypotheekrente vergelijken geeft een indicatie en inzicht in de verschillen tussen aanbieders, maar ook per hypotheekvorm en rentevaste periode. De ene hypotheekvorm draagt namelijk meer risico met zich mee dan de andere hypotheekvorm. Dat geldt ook voor de rentevaste periode. Indien een rente voor tien jaar wordt vastgezet, dan loopt de bank het risico dat de rente gedurende deze periode kan stijgen en dat wordt verdisconteerd in de hoogte van de rente. Een goede mogelijkheid om een duidelijk inzicht te verkrijgen in de mogelijkheden van een vaste hypotheekrente is door een berekening uit te voeren. Zo worden de verschillen duidelijk tussen de aanbieders, maar ook met betrekking tot de rentevaste periode. Door de berekening voor de hypotheek uit te voeren wordt er een indicatie geboden. Er kan daarna gebruik worden gemaakt van de expertise van onze hypotheekadviseurs, die op basis van deze berekening een persoonlijk en gedetailleerd advies kunnen uitbrengen met betrekking tot de hypotheekvorm en vaste hypotheekrente Bekijk ook eens: rente tarieven vergelijken.