Variabele hypotheekrente vergelijken

Variabele hypotheekrente vergelijken

Er kan bij het afsluiten van een hypotheek gekozen worden voor een variabele hypotheekrente. Aangezien de beslissing voor een variabele hypotheekrente invloed heeft op de maandelijkse lasten, is het verstandig om meer inzicht te krijgen in wat de gevolgen kunnen zijn van een variabele hypotheekrente, welke mogelijkheden er zijn op dat gebied en wat het nut is van de variabele hypotheekrente te vergelijken. Deze punten zullen hier dan ook aan de orde komen, zodat daarna met de informatie een berekening voor de hypotheek met variabele hypotheekrente kan worden uitgevoerd.

 

 

Variabele hypotheekrente

Een variabele hypotheekrente wordt variabel genoemd omdat de actuele marktrente gevolgd wordt van het moment. De geldende actuele rente is dan ook van invloed op de maandelijkse hypotheeklast, die bij een hoge actuele rente zullen stijgen en bij een lage actuele rente zullen dalen. De inkomensschommelingen moeten dan ook kunnen worden opgevangen bij een variabele hypotheekrente. De variabele rente wordt vastgesteld aan de hand van de algemene rentestand, waar bovenop door de bank nog een toeslag wordt berekend. Bij een variabele hypotheekrente kan er overigens wel gedurende een bepaalde korte termijn periode van een vaste hypotheeklast worden uitgegaan. De variabele hypotheekrente kan namelijk per maand worden bepaald, maar ook per kwartaal, per half jaar of jaar. Het belangrijkste kenmerk van een variabele hypotheekrente is dat deze altijd aan schommelingen, omhoog of omlaag, onderhevig is.

Voordelen variabele hypotheekrente

Door de wisselende hoogte van de variabele hypotheekrente kan er optimaal geprofiteerd worden van de marktrente. Dat is dan ook een van de voordelen van een variabele hypotheekrente. Daar komt bij dat de actuele variabele hypotheekrente altijd lager is als de actuele vaste hypotheekrente. Door de hypotheekrente te vergelijken, zullen de verschillen snel duidelijk worden. Door te kiezen voor een variabele hypotheekrente zullen de maandlasten dan ook beduidend lager zijn. Wel moet er natuurlijk altijd rekening gehouden worden met een (mogelijk forse) stijging van de variabele hypotheekrente. Ook dan moeten de lasten gedragen kunnen worden, maar aan de andere kant wordt dit ook weer gecompenseerd als de rente in een keer daalt.

Variabele hypotheekrente vergelijken

Per aanbieder kan de variabele hypotheekrente verschillen en dat wordt onder meer veroorzaakt door het type rente, waar de bank de variabele hypotheekrente op baseert. Het is dan ook van groot belang om dit verschil te onderzoeken bij het vergelijken van de variabele hypotheekrente. Tussen de aanbieders van hypotheken, kunnen er met betrekking tot de actuele variabele hypotheekrente grote verschillen ontstaan net als ten aanzien van de hypotheekvorm. Die verschillen kunnen hoog oplopen. Daarom is het raadzaam om de hypotheekrente te vergelijken. U kunt hier alvast een berekening van de hypotheek laten doen, waaruit een indicatie komt. Onze hypotheekadviseurs helpen u dan graag verder om op basis van de berekening een persoonlijk advies uit te brengen.